Alle kan holde oplæg, men det er langt fra alle, som evner at holde et godt oplæg, som informerer, inspirerer og engagerer tilhørerne. Det kræver nemlig, at man griber det an på en helt særlig måde. Her kan man med rette tale om præsentationsteknik og personlig fremtræden. Du kan blive meget klogere på disse to emner i denne guide.
Indhold
Sørg for at det tekniske spiller
Uanset om du kun skal holde et mindre oplæg for dine nærmeste kollegaer, eller om du skal holde et stort oplæg for flere hundrede mennesker, så skal du sikre dig, at det tekniske spiller. Du bør i den anledning tjekke op på, at både projektor, mikrofon og evt. andre tekniske dele fungerer efter hensigten. Få evt. en teknisk intelligent kollega til at hjælpe dig, hvis du ikke selv er så teknisk anlagt.
Skab struktur
Struktur er endnu et vigtigt nøgleord.
Der er flere gode grunde til, at man skal skabe struktur i sin præsentation. Du skal ikke alene gøre det for din egen skyld, men også for tilhørernes skyld, så de nemmere kan følge med i din præsentation. Netop struktur er en afgørende faktor for, at du kan brænde igennem med dit budskab, hvad end det måtte være.
Lær at mestre nonverbal kommunikation
Drømmer du om at blive en dygtig oplægsholder, så er det altafgørende, at du lærer at mestre nonverbal kommunikation.
Der er naturligvis tale om den del af kommunikationen, som ikke indebærer ord, men i stedet kropssprog, tonefald og mimik. Du må ikke undervurdere, hvor stor betydning den nonverbale kommunikation har.
Uddan dig
Du kan uddanne dig ved at deltage i målrettede kurser i præsentationsteknik og relaterede emner. Du kan også overveje at deltage i et kursus om personligt lederskab, som kan gøre dig til en bedre leder. Lederdrømme eller ej, så er det altid en god idé at uddanne sig og lære nyt.